HOME » 国際歯科医学連携開発学分野 » 国際歯学コース » アクティブラーニングを取り入れた授業と海外連携に関するFDを開催します

国際歯学コース, 歯学部の国際プログラム

広島大学歯学部は、下記の日程でFDを開催します。
今回は、先進的な歯学教育を牽引し、各地域の歯学教育の連携においても活躍されているSusan Brigdes先生を講師としてお招きし、現在実践されているアクティブラーニングを取り入れた歯学部での実習や授業と、海外提携校ネットワークを活用した卒前歯学教育でのその活用の可能性についてご講演いただきます。
アクティブラーニングに関心をもたれている方、実習での学習支援システムの活用について興味のある方、LMSを介した学校間の連携・教育全般に関して関心のある方、など専門を問わず多数の皆様のご参加をお待ちしております。
本学歯学部では、dual lingusiteic education systemを用いた授業も5年目をむかえました。今秋からは、導入1期生となる学生らの病院実習が始まる。ディスカッション時間では本学の取組も含め、幅広い内容での意見交換も期待しています。

日時 :平成 27 年 10月 8 日(木) 18:00-19:30

場所 :広島大学歯学部大講義室(歯学部A棟6階)

対象者:本学教職員(文理を問わず),TA 学生、大学院生、その他(授業・実習へのe-learningの活用に関心のある方)

18:00-19:00

講演 New Directions in e-learning in the Health Sciences

講師 Susan Bridges 先生

Associate Professor/ Assistant Dean (Curriculum Innovation)

Centre for the Enhancement of Teaching and Learning/

Faculty of Education, HKU, Hong Kong

19:00-19:30

ディスカッション

Susan Bridges

In 2012, higher education in Hong Kong underwent a historic shift in the provision of undergraduate curricula. Structurally, the time apportioned to university education and senior secondary schooling was adjusted. Conceptually, an outcomes-based model was adopted with an overall drive towards active student engagement in intellectual inquiry. In preparing 21st Century students, e-learning has been a major strategic goal of the University with new directions taken in revising the Learning Management System (LMS) and implementing blended, online and ‘flipped’ approaches. Additionally, HKU’s newly designed learning spaces have been constructed to support and enhance these approaches. In this talk, I will outline some principles and practices for e-learning currently adopted across The University of Hong Kong and will highlight specific, illustrative innovations from the Health Sciences, including Dentistry, as examples of good practice.